Gitarrstränga Sök 

Varukorg

     
Totalt: 0
(Priser inkl. moms.)Sortiment
Aukustisk Bas
El-bas
Elgitarrsträngar
Mandolin & Banjo
Nylonsträngar
Plektrum
Stålsträngar
D'Addario
D'Addario Slipade
Elixir
GHS
Lösa Strängar D-
'Addario

Lösa Strängar Eli-
xir

Martin
Ziko
Ukulele
Övriga tillbehör


Country: 
Language: Sajtöversikt


Secure SSL


Gitarrsträngar direkt hem i brevlådan - snabbt, billigt, enkelt!
Allmänt om gitarrsträngar

Det första du måste veta när du skall köpa gitarrsträngar är om du skall ha nylonsträngar, stålsträngar eller elgitarrsträngar. Vilken typ av gitarrsträngar du skall välja beror på vilken sorts gitarr du har. En gitarr är byggd för en viss typ av sträng och måste få rätt sort för att fungera som den skall.

Om du har en aukustisk eller halvaukustisk (aukustisk men med inbyggd mikrofon) gitarr skall du ha antingen stålsträngar eller nylonsträngar. Om du är osäker på vilken sort som är rätt är det lättaste att titta på vilken sorts gitarrsträngar som sitter på gitarren nu (se nedan för beskrivning av respektive strängtyp) och välja den. Om gitarren är osträngad eller om du fortfarande är osäker kan du gå till närmaste musikaffär och be dem hjälpa dig välja strängar.

Med elgitarr menas vanligtvis en gitarr som är enbart elektrisk och inte har någon resonanslåda, dvs. gitarrens kropp är gjord av solitt trä.

Nylonsträngar

Nylonsträngar känns igen på de tre diskantsträngarna (de tunnaste) som är gjorda helt i nylon (en slags genomskinlig plast). De tre bassträngarna (de tjockaste) har en kärna av nylon, men är lindade med metalltråd, vilket gör att de ser nästan likadana ut som stålsträngar.

Den nylonsträngade gitarren har en mjukare klang och används framför allt till klassisk musik och flamenco, men fungerar även bra som kompgitarr. Nylonsträngade gitarrer är också en bra nybörjargitarrer eftersom strängarna är mjukare och lättare att trycka ned än på stålsträngade gitarrer.

Alla större tillverkare av gitarrsträngar gör också nylånsträngar, men i olika utsträckning vad gäller variation i sortimentet etc. Klassiska märken är Hannabach, D'Addario, Savarez, m.fl.

Stålsträngar
Stålsträngar (eller strängar för westerngitarr som de också kallas) är som namnet antyder gitarrsträngar tillverkade av stål. Som regel består de tre diskantsträngarna av en rak precisionstillverkad ståltråd som kan vara plätterad med någon legering. De tre bassträngarna har en stålkärna men är lindade med en tunnare tråd. Lindningen består av någon legering, ofta brons eller fosfor-brons. Dessa strängar ger en kraftigare och mer sjungande klang och passar bra för kompgitarr. Stålsträngar är klart styvare än nylonsträngar och kräver därför en viss fingerstyrka hos gitarristen. För att klara stålsträngar måste gitarren ha en förstärkt hals, dvs. stålsträngar skall endast användas på gitarrer avsedda för dessa. Klassiska tillverkare av strängar för stålsträngad gitarr är exempelvis D'Addario och Martin. Elixir är ett märke som har kommit på senare tid, men fått stort genomslag på grund av superbt ljud samt en speciell patenterad coating som ger kraftigt ökad livslängd på dessa gitarrsträngar.

Elgitarrsträngar
Strängar för elgitarr är till stor del lika stålsträngar och vissa stålsträngar går även bra att använda till elgitarr. Som regel har man tunnare strängar till elgitarr, men det finns även riktigt kraftiga elgitarrsträngar. Allround fabrikanten av gitarrsträngar D'Addario gör så klart även väldigt bra strängar för elgitarr, men här finns även den populära uppstickaren Ernie Ball.

Lösa Strängar
Om en sträng går av och man inte vill byta alla strängar kan man köpa en enskild sträng. Stålsträngar och elgitarrsträngar köper man inte efter ton utan efter tjocklek i tum. En E-sträng i ett extra light set är t.ex. ofta 0.008 eller 0.009 tum tjock. En specifik tjocklek kan användas till olika strängar beroende på de övriga strängarnas tjocklek. Det bästa är att kolla på förpackningen om man har sparat den för där står de enskilda strängarnas tjocklek. Man kan också kolla på tillverkarens hemsida.

Strängspänning/Strängtjocklek
Generellt kan man säga att tunnare gitarrsträngar (lägre strängspännning) är mer lättspelade än än tjockare (hårdare). Är du nybörjare är det därför inte så dumt att välja en ganska tunn sträng (exempel), det kommer göra allt från barréackord till skalspel mycket lättare. Efter hand som man förbättrar sin teknik brukar man dock vilja gå upp till hårdare gitarrsträngar eftersom de ger mer precis kontroll över ens spel. Med hårdare strängar kan man ta i mer utan att strängarna skramlar. Tjockare gitarrsträngar har dessutom längre livslängd.

Strängens livslängd
Få saker är bättre en sprillans nya glänsande strängar på din favoritgitarr. Diskanterna har en härlig skärpa och basarna får din bröstkorg i resonans. Efterhand som du spelar trubbas dock strängarna av; klangen mattas. Anledningen till detta är att smuts och fett efter hand avlagras på gitarrsträngar och hindrar dem att vibrera som de skall. De metallindade strängarna oxiderar dessutom efter hand av sig själva genom kontakt med luften. Ett bra råd för att få strängarna att hålla längre är därför att se till att alltid tvätta händerna innan man spelar. Om man vill kan man också torka av strängarna efter man har spelat.

Hur ofta skall man då byta gitarrsträngar? På den frågan finns inget definitivt svar. Det finns gitarrister som till och med byter strängar inför varje spelning. Är man lite mindre extrem, men spelar dagligen är en gång i månaden inte orimligt. Spelar man riktigt mycket byter man antagligen oftare och spelar man mindre kan man förmodligen låta strängarna sitta på ganska mycket längre. I slutändan är det du själv och ditt öra som bestämmer.

Tänk bara på att försämringen går gradvis och det inte är alltid man tänker på att strängarna har börjat låta sämre. Det finns få saker som kan få en att tappa intresset för gitarrspelandet som sunkiga gitarrsträngar så gör dig själv och din gitarr rättvisa och se till att din gitarr har de strängar den förtjänar!

Byta strängar
Att byta gitarrsträngar är egentligen inte speciellt svårt, men en smula tålamodsprövande. Det finns många olika guider till hur man byter strängar att hitta på nätet. Att byta strängar med hjälp av en skriven guide kan dock bli lite knepigt och vi rekommenderar att du hittar någon som kan visa dig handgreppen som behövs. Fråga t.ex. i din lokala musikaffär.

Tips
Det går bra att byta gitarrsträngar helt utan hjälpmedel, men det blir en väldig massa handskruvande. Därför rekommenderas varmt en stämskruvsvev som du t.ex. kan hitta här. 
Out-of-the-Box eTrade AB, Magnusvägen 54, 433 62 Sävedalen
©2006-2015 Out-of-the-Box eTrade AB & Konsolvia AB