Gitarrstränga Sök 

Varukorg

     
Totalt: 0
(Priser inkl. moms.)Sortiment
Aukustisk Bas
El-bas
Elgitarrsträngar
Mandolin & Banjo
Nylonsträngar
Plektrum
Stålsträngar
Ukulele
Övriga tillbehör


Country: 
Language: Sajtöversikt


Secure SSL


Gitarrsträngar direkt hem i brevlådan - snabbt, billigt, enkelt!Välj ämne/fråga
1 Allmänt om strängar
  Vilken sorts sträng skall jag välja?
  Hur ofta skall jag byta strängar?
  Vad betyder "opolerade diskanter"?
  Vad betyder det att strängen är "Light"?
  Vad betyder det att strängen är "Medium"?
  Vad betyder det att strängen är "Heavy"?
  Vad betyder det att strängen är "Extra Light"?
  Vad betyder det att strängen är "Custom Light"?
  Vilka strängar skall jag använda om jag är allergisk mot exempelvis nickel?
  Min E/B/G/D/A/E sträng har gått av. Vilken sträng skall jag välja? Stålsträngarna på er sida har ju bara en sifferkod som namn.
2 Hur gitarrsträngen.se fungerar
3 Köp, frakt, etc.
4 Sortiment


FAQ för "Allmänt om strängar"
1 a  Vilken sorts sträng skall jag välja?
Det första du måste veta när du skall köpa gitarrsträngar är om du skall ha nylonsträngar, stålsträngar eller elgitarrsträngar. Vilken typ av sträng du skall välja beror på vilken sorts gitarr du har. En gitarr är byggd för en viss typ av sträng och måste få rätt sort för att fungera som den skall.

Läs mer om detta under fliken "Strängguide" längst upp på sidan.

1 b  Hur ofta skall jag byta strängar?
På denna fråga finns inget definitivt svar. Anledningen att man byter sträng är att dess klang har mattats av, vilket gör att det inte blir lika roligt att spela. Det finns gitarrister som till och med byter strängar inför varje spelning. Är man lite mindre extrem, men spelar dagligen är en gång i månaden eller en gång varannan månad inte orimligt. Spelar man riktigt mycket byter man antagligen oftare och spelar man mindre kan man förmodligen låta strängarna sitta på ganska mycket längre. I slutändan är det du själv och ditt öra som bestämmer.

1 c  Vad betyder "opolerade diskanter"?
För nylonsträngar är de tre diskantsträngarna antingen polerade eller opolerade. Detta ger en viss klangskillnad åt strängen. Opolerade diskanter har en "hesare" klang som bl.a. är populär hos flamencogitarrister. Många gillar att ha opolerade diskanter på en gitarr som skall användas till att kompa med.

1 d  Vad betyder det att strängen är "Light"?
"Light" syftar på strängtjockleken, vilken i detta fallet är relativt liten. Det betyder att strängen är mjukare och ofta uppfattas som mer lättspelad.

1 e  Vad betyder det att strängen är "Medium"?
"Medium" syftar på strängtjockleken. I det här fallet, som namnet antyder, är strängen medeltjock vilket gör att den är hyfsat lättspelad, men inte bland de allra mest lättspelade strängarna.

1 f  Vad betyder det att strängen är "Heavy"?
"Heavy" syftar på strängtjockleken. I det här fallet handlar det om en relativt tjock sträng som därför blir ganska styv och därmed också mer krävande att spela. De som gillar tjockar strängar tycker att de ger bättre precision i spelet. Dessutom har de en lite längre livslängd och kan också hålla stämningen lite bättre.

1 g  Vad betyder det att strängen är "Extra Light"?
"Extra Light" syftar på strängens tjocklek. Den här strängen är i allmänhet den tunnaste i en serie och därmed också den mjukaste. Av många uppfattas en "Extra Light" sträng som extra lättspelad, men möjligen en aning "sladdrig".

1 h  Vad betyder det att strängen är "Custom Light"?
"Custom Light" syftar på strängens tjocklek och innebär att strängen är lite tunnare än "Light" (ibland bara på vissa av strängarna) men inte lika tunn som "Extra Light".

1 i  Vilka strängar skall jag använda om jag är allergisk mot exempelvis nickel?
Det man brukar rekommendera är att testa coatade strängar. Elixirs strängar
är täckta med en tunn film för att skydda dem mot oxidering etc. men den
kan också vara effektiv för att skydda den som är allergisk. Testa t.ex.

http://www.gitarrstrangen.se/sas/3/1/1/1/17/49/

1 j  Min E/B/G/D/A/E sträng har gått av. Vilken sträng skall jag välja? Stålsträngarna på er sida har ju bara en sifferkod som namn.
Man köper inte lösa strängar efter ton utan efter tjocklek i tum. En E-sträng i ett extra light set är ofta 0.008 eller 0.009 tum tjock. En specifik tjocklek kan användas till olika strängar beroende på de övriga strängarnas tjocklek. Det bästa är att kolla på förpackningen om man har sparat den för där står de enskilda strängarnas tjocklek. Man kan också kolla på tillverkarens hemsida.


 
Out-of-the-Box eTrade AB, Magnusvägen 54, 433 62 Sävedalen
©2006-2015 Out-of-the-Box eTrade AB & Konsolvia AB